De eerste betekenis van het nieuwtestamentische woord voor bidden (aiteio) is ‘vragen’. We kunnen daarbij een onderscheid maken tussen vragen voor onszelf en vragen voor een ander – de voorbede.
Heeft voorbede zin? Ja, want onze God is een aanspreekbare God, een God bij wie wij inspraak hebben. We mogen erop vertrouwen dat Hij Zich laat verbidden. God heeft Zich in zijn bestuur over deze wereld vrijwillig aan ons mensen gebonden. Hij regeert de wereld mede door het gebed van zijn kinderen. Als we dat goed tot ons laten doordringen, gaan we beseffen hoe belangrijk en noodzakelijk de voorbede is. Met onze voorbede kunnen we werkelijk iets aan deze wereld veranderen. Soms is dat een zaak van lange adem; denk maar aan de gelijkenis van de onrechtvaardige rechter (Lucas 18 vers 18).
Volhouden
Voorbede is een voortdurende toewijding om tot God te blijven bidden totdat er iets gebeurt. Toen Jezus sprak over ‘bidden zonder ophouden’ heeft hij vast iets dergelijks bedoeld, en niet dat wij vierentwintig uur per dag op onze knieën moeten liggen. Volhouden is belangrijk, want als we bidden voor anderen, is dat vaak frustrerend; de resultaten komen meestal langzaam tot stand. Dit hangt samen met het feit dat God een God is die nooit forceert. Dit aspect van zijn karakter – zijn respect, zijn geduld – is voor ons vaak moeilijk te verteren, omdat wij zelf zo anders werken. God werkt zonder manipulatie; hij laat ieder mens volkomen vrij. Wij kunnen daardoor gemakkelijk ontmoedigd raken. Wie kent die ervaring niet? Je bidt een paar keer voor een bepaald onderwerp en als er niets lijkt te gebeuren, ga je over op iets anders. Jezus spoort ons echter aan ‘altijd te bidden en nooit te verslappen’ (Lucas 18 vers 1). Dat is beslist geen gemakkelijke opdracht in onze hap-snap-tijd vol snel-klaar
oplossingen. Toch hebben we die opdracht gekregen. We moeten blijven vragen. Daarmee laten we ook zien, dat het ons echt ernst is met het betreffende gebedsonderwerp.
Informatie
Als u wilt bidden voor een persoon of een situatie, is het belangrijk u goed te verdiepen in het onderwerp. Verzamel voldoende informatie; dan kunt u met meer betrokkenheid bidden. Wie kennis van zaken heeft, blijft niet in allerlei algemeenheden steken (‘zegen hem’, ‘help haar’), maar kan concrete verzoeken aan God voorleggen. Sommige mensen vinden het handig om een lijstje te maken, waarop al hun gebedsonderwerpen staan: familie, vrienden, buren, de gemeente, hun woonwijk, de regering, evangelisatiewerk in Nederland, zending wereldwijd, vrede in de wereld, enzovoort. Anderen ervaren zo’n lijstje juist als een belemmering. Iedereen moet daarin zijn eigen weg zoeken. Bij veel organisaties zijn gebedsbrieven en gebedskalenders verkrijgbaar. En natuurlijk is er de krant en het nieuws op de televisie. Eigenlijk is er te veel. Durf dus te kiezen en neem niet de hele wereld op uw nek.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Veelkleurig bidden, een gezamenlijke uitgave van de Evangelische Alliantie en uitgeverij Gideon, onder redactie van Betty Heynis.